Proč mívají ženy menší mzdu než muži?

Mnozí z váš možná čekají nějaký zásadní rozbor, spoustu socio-ekonomických úvah a exkurzí do minulosti. Žel, nic takového. Stačí, když si vysvětlíme pár základních pravd.

Výše mzdy není nikdy určena předem. Je to výsledek vyjednávání mezi zaměstnavatelem (zájem minimalizovat náklady na práci) a zaměstnancem (zájem maximalizovat příjmy). Žádné právo na „stejný příjem“ neexistuje a existovat nemůže. Pokud někdo příjde na pracovní pohovor s požadavkem 25 000 Kč / měsíc a někdo s požadavkem 30 000 Kč, bude mít zřejmě ten druhý větší příjem (za podmínky, že práci dostane). Řekl si o víc a podstoupil riziko, že práci nedostane a zaměstnavatel dá přednost prvnímu zájemci. To ale nemění nic na to, že měl mnohem lepší vyjednávací podmínky – o rovných 5 000 Kč.

Často čteme o tom, že ženy berou za stejnou práci méně než muži. Evropští bolševici v tom vidí skvělé téma k volbám: zavděčí se tak sluníčkovým slečnám a levičákům všeho druhu. Jen proto ho tak často vyzdvyhují…

Jenže co je to stejná práce? Stejná práce je především nesmysl. Je jen málo profesí, u kterých dokážeme říct, že když dva dělají totéž, je to totéž. Ale i kdyby to tak nebylo, dostaneme se zase k tomu, že si někdo svou práci oceňuje víc (přestože není tak výkonný) a někdo méně (přestože je v ní efektivnější). To ale NENÍ PROBLÉM pohlaví, to je problém nízké sebedůvěry, sebejistoty.

Podívejme se na následující čísla [1] [2]. Zde jasně vidíme, kde je zakopaný pes. Ženy mají zkrátka menší očekávání. Na pracovním pohovoru si řeknou o méně peněz a proto i méně peněz dostanou. Znovu opakuji, že to není problém pohlaví. Úplně stejný problém bude u dvou mužů nebo u dvou žen. Pokaždé když si někdo řekne o míň než druhý, tak i míň dostane (je jen málo zaměstnavatelů, kteří vám na 25 000 / měsíc odpoví „že jste to vy, tak 30!“).

Přestože je tato úvaha dostačující, není úplná. Nutno taky říct, že ženy studují v menším měřítku technické obory (dobře placené) a v menším měřítku zastávají vysoké manažerské pozice (velký tlak a stres, o který ani nestojí). Proto jsem vycházel z oborů, kde chtějí pracovat jak muži, tak ženy.

Zkrátka jednoduchá rada závěrem: chcete-li víc peněz, tak si o ně řekněte!

Sdílet na sociálních sítích